Szkolenie skierowane jest do osób odpowiedzialnych za organizację żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych. W szczególności szkolenie dedykujemy intendentom, szefom kuchni w placówkach przygotowujących posiłki, kierownikom placówek również tym w których nie przygotowuje się posiłków, opiekunom i wychowawcom, szefom firm kateringowych oraz wszystkim tym, którzy chcą poszerzyć wiedzę z zakresu szkolenia.

Program szkolenia:

  1. Znacznie żywienia dzieci i młodzieży.
  2. Składniki odżywcze, minerały oraz witaminy w procesie odżywiania dzieci.
  3. Zadania i obowiązki intendenta – jak je poprawnie wypełniać.
  4. Podstawowe zasady GHP, GMP oraz system HACCP.
  5. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z
    2016 roku i norm żywienia z 2020 roku.
  6. Zasady planowania jadłospisów w placówkach oświatowych.
  7. Układanie jadłospisów zgodnie z wymogami prawnymi.
  8. Obliczanie norm żywienia dla danych grup wiekowych.
  9. Techniki przygotowania dań zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży.
  10. Żywność przetworzona w diecie dziecka, produkty zalecane i niezalecane.
  11. Alergeny.
  12. Zjadalność posiłków- czy mamy na nią wpływ?
  13. Jak ograniczyć sól i cukier w żywieniu dzieci?
  14. Przykładowe jadłospisy dla dzieci.
  15. Najczęstsze błędy w planowaniu jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.
  16. Przykładowe programy komputerowe wspomagające układanie jadłospisów.

Gratisowo do szkolenia:

  1. Każdy uczestnik otrzyma link do multimedialnych materiałów na temat szkodliwości napojów energetycznych.
  2. Każdy uczestnik otrzyma link do multimedialnych materiałów na temat jak zwiększyć odporność u dzieci.
  3. Każdy uczestnik otrzyma do pobrania przykładowe karty HACCP.
  4. Każdy uczestnik otrzyma do pobrania przykładowe jadłospisy.
  5. Każdy uczestnik otrzyma do pobrania aktualne przepisy prawa obowiązujące w zakresie szkolenia.

Szkolenie zostało zaplanowane jako zdalne przy wykorzystaniu platformy Microsoft Teams. Termin szkolenia: 22.03.2023 godz. 9.00, przewidywany czas trwania to
5-6 godzin. Koszt szkolenia to 450,00 zł/brutto od osoby, płatność przed szkoleniem po otrzymaniu faktury. Termin nadsyłania zgłoszeń 17.03.2023. Uwaga: Faktury za szkolenie zostaną wysłane mailowo najpóźniej do 20.03.2023 i muszą zostać opłacone do 21.03.2023. Wymagania sprzętowe to: dostęp do Internetu, przeglądarka Chrome lub Chromium dla osób korzystających z systemu Linux, dostęp do poczty elektronicznej, komputer, mikrofon, słuchawki. Zgłoszenia przyjmujemy poprzez przesłanie formularza zgłoszeniowego na adres: edupunkt.slupsk@gmail.com do dnia 17.03.2023 do godz. 10.00. Każdy uczestnik po zakończeniu szkolenia otrzymuje zaświadczenie zgodne z rozporządzeniem MEN.

Formularz zgłoszeniowy do pobrania: http://edu-punkt.pl/wp-content/uploads/2023/02/tutaj.pdf

Nasze referencje