Szkolenie skierowane jest do osób odpowiedzialnych za organizację żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych. W szczególności szkolenie dedykujemy intendentom, szefom kuchni w placówkach przygotowujących posiłki, kierownikom placówek również tym w których nie przygotowuje się posiłków, opiekunom i wychowawcom, szefom firm kateringowych oraz wszystkim tym, którzy chcą poszerzyć wiedzę z zakresu szkolenia.
Program szkolenia:
- Znacznie żywienia dzieci i młodzieży.
- Składniki odżywcze, minerały oraz witaminy w procesie odżywiania dzieci.
- Zadania i obowiązki intendenta – jak je poprawnie wypełniać.
- Podstawowe zasady GHP, GMP oraz system HACCP.
- Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującej ustawy z
2016 roku i norm żywienia z 2020 roku. - Zasady planowania jadłospisów w placówkach oświatowych.
- Układanie jadłospisów zgodnie z wymogami prawnymi.
- Obliczanie norm żywienia dla danych grup wiekowych.
- Techniki przygotowania dań zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży.
- Żywność przetworzona w diecie dziecka, produkty zalecane i niezalecane.
- Alergeny.
- Zjadalność posiłków- czy mamy na nią wpływ?
- Jak ograniczyć sól i cukier w żywieniu dzieci?
- Przykładowe jadłospisy dla dzieci.
- Najczęstsze błędy w planowaniu jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.
- Przykładowe programy komputerowe wspomagające układanie jadłospisów.
Gratisowo do szkolenia:
- Każdy uczestnik otrzyma link do multimedialnych materiałów na temat szkodliwości napojów energetycznych.
- Każdy uczestnik otrzyma link do multimedialnych materiałów na temat jak zwiększyć odporność u dzieci.
- Każdy uczestnik otrzyma do pobrania przykładowe karty HACCP.
- Każdy uczestnik otrzyma do pobrania przykładowe jadłospisy.
- Każdy uczestnik otrzyma do pobrania aktualne przepisy prawa obowiązujące w zakresie szkolenia.
Szkolenie zostało zaplanowane jako zdalne przy wykorzystaniu platformy Microsoft Teams. Termin szkolenia: 22.03.2023 godz. 9.00, przewidywany czas trwania to
5-6 godzin. Koszt szkolenia to 450,00 zł/brutto od osoby, płatność przed szkoleniem po otrzymaniu faktury. Termin nadsyłania zgłoszeń 17.03.2023. Uwaga: Faktury za szkolenie zostaną wysłane mailowo najpóźniej do 20.03.2023 i muszą zostać opłacone do 21.03.2023. Wymagania sprzętowe to: dostęp do Internetu, przeglądarka Chrome lub Chromium dla osób korzystających z systemu Linux, dostęp do poczty elektronicznej, komputer, mikrofon, słuchawki. Zgłoszenia przyjmujemy poprzez przesłanie formularza zgłoszeniowego na adres: edupunkt.slupsk@gmail.com do dnia 17.03.2023 do godz. 10.00. Każdy uczestnik po zakończeniu szkolenia otrzymuje zaświadczenie zgodne z rozporządzeniem MEN.
Formularz zgłoszeniowy do pobrania: http://edu-punkt.pl/wp-content/uploads/2023/02/tutaj.pdf