Szkolenie przeznaczone jest dla osób odpowiadających za bezpieczeństwo żywności oraz system HACCP: - w placówkach oświatowo- wychowawczych ( przedszkola, szkoły, internaty, bursy, specjalne ośrodki szkolno- wychowawcze) - w zakładach karnych i aresztach, - w placówkach o charakterze podmiotu leczniczego (szpital, sanatorium, dom pomocy społecznej) - osób pracujących w firmach cateringowych i gastronomicznych zaopatrujących ww zakłady żywienia zbiorowego w posiłki.
CZAS TRWANIA SZKOLENIA:
około 5 godzin ( 9.00- 14.00)
CENA:
450 brutto
ZGŁOSZENIA:
- formularz internetowy - telefonicznie pod nr telefonu 607- 920- 800 - mailowo na adres edupunkt.slupsk@gmail.com k@gmail.com
INFORMACJE DODATKOWE:
- szkolenie odbywa się w czasie rzeczywistym, z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym, - uczestnicy dostają materiały dodatkowe do pobrania, - każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.
PROWADZĄCY SZKOLENIE:
mgr Marta Gołębska- dietetyk kliniczny specjalizujący się w żywienie zbiorowym zamkniętym oraz bezpieczeństwie żywności w placówkach gastronomicznych. Posiada kilkuletnie doświadczenie jako dietetyk pracujący w firmie cateringowej żywiącej pacjentów szpitalnych z różnymi jednostkami chorobowymi oraz zaopatrującej przedszkola i szkoły w posiłki. Dodatkowo, dzięki ukończonym studiom podyplomowym z przygotowania pedagogicznego prowadzi liczne warsztaty kulinarne oraz zajęcia z zakresu edukacji żywieniowej dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
HARMONOGRAM SZKOLENIA:
1. Wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności i higieny żywności 2. Znaczenie higieny osobistej w miejscu pracy 3. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne 4. Etapy łańcucha dostaw w gastronomii 5. Zasady segregacji, utylizacji odpadów i zwalczania szkodników 6. System HACCP- wprowadzenie, definicje, regulacje prawne 7. Wdrożenie systemu do funkcjonowania 8. Weryfikacja systemu HACCP 9. GHP i GMP 10. Analiza zagrożeń 11. Identyfikacja i wyznaczanie krytycznych punktów kontroli. 12. Kontrola krytycznych punktów kontrolnych